HOGYAN JAVÍTJÁK AZ AKUSZTIKUS FALBURKOLATOK A HANGZÁST? - BB Works ć

HOGYAN JAVÍTJÁK AZ AKUSZTIKUS FALBURKOLATOK A HANGZÁST?

Röviden, az akusztikus panelek, burkolatok a hanghullámok elnyelése révén javítják a hangot.

Normál körülmények között a környezetbe kibocsátott hang addig terjed, amíg ellenállásba nem ütközik, és ekkor visszaverődik minden felületről, amellyel érintkezik.

Nordgröna rénszarvaszuzmó fali panel

Eddigi tapasztalataink alapján akusztikus falpaneleket két esetben keres az ember. 

1.

Meglátogatott egy templomot, részt vett egy koncerten vagy épp egy elhívták egy házibuliba, ahol a házimozi használata közben a szoba akusztikája egyszerűen szuper volt. A zene, a hangeffektek és még a beszéd is hihetetlenül tisztán szólt, és tökéletes hangerővel érkezett. Gyönyörű és magával ragadó élményt jelentett, s így egyszerűen megfogalmazódott a vágy, hogy „Hű, én is ezt akarom otthonra/ az irodámba”.

2.

Vagy éppen ellenkezőleg, egy olyan hangprobléma merült fel otthon vagy a munkahelyen, amin muszáj változtatni. A túl zajos munkahely se a munkatársaknak, se az ügyfeleknek nem szerencsés, de az is elég bosszantó, ha milliókat költöttünk egy tökéletes házimozi rendszer megvásárolására, de nem tudjuk élvezni megfelelő akusztika híjján.

Topakustik akusztikus falburkolat

Bármelyik csoportba is tartozzunk, jó hír, hogy egy helyiség vagy épület akusztikai kezelése egyszerűbb, megfizethetőbb és esztétikusabb, mint valaha.

Nordgrona Saga
Nordgröna parafa falburkolat

Azonban érdemes kitérünk egy fontos dologra. Amikor akusztikailag javítani szeretnénk a teret, sokan a hangszigetelésre gondolnak, azaz hogy megakadályozzuk a hang továbbjutását a helyiségből. Bár a hangszigetelésnek vannak pragmatikus céljai (pl. egy olyan főbérlő számára, aki akusztikailag el akarja különíteni a lakóegységeket), a legtöbb esetben nem fogja javítani a hangminőséget a helyiségen belül. Emellett rendkívül nehéz és költséges egy helyiséget valóban hangszigetelni.

Ehelyett, ha azt vesszük észre, hogy egy helyiség túl hangos, esetleg torz hangokra leszünk figyelmesek, vagy hogy egy nem kívánt visszhangot érzélekünk, a legjobb megoldás ha a a hangminőség javítására, a hangelnyelésre törekszünk, nem pedig a hangszigetelés elérése. A legtöbb vállalkozásban, templomban, házimoziban, garázsban, tanteremben, konferencia- tánc- és előadóteremben és hangstúdióban az akusztikai felületek, például falipanelek és mennyezetek beépítése fogja a legnagyobb különbséget tenni.

Baux akusztikus panel

Bizonyos esetekben azonban mind hangszigetelési, mind akusztikus panel hangelnyelési technikákra szükség van, amikor a zajt a helyiségen belül kell tartani, hogy ne zavarja a családot, a szomszédokat és bárki mást a környéken, de ugyanakkor optimalizálja a hangminőséget az akusztikus panelek segítségével a visszhang és a túlzott zajok csökkentésével.

Mivel a hangszigetelés és a hangelnyelés bizonyos mértékig valójában egymás ellen dolgozik, az ilyen projektek nagyobb részletességet és testreszabást igényelnek.

Mi a helyzet a házilag készített (DIY) akusztikus falpanelekkel?

Elméletben egy puha, szivacsos anyag felhelyezése viszonylag egyszerűen hangzik – éppen ezért az otthoni akusztikai panel projektek egyre népszerűbbek. Bár a legtöbb házilag készített hangelnyelő terelőlemez bizonyos mértékig valóban működik, azért érdemes megfontolni ezek használatát.

Az olcsó anyagok, például a csomagolóhab sokkal kevésbé hatékonyan nyelik el a hangot, mint a professzionális minőségű akusztikus falburkolólapok.

Ha az anyag, amellyel az akusztikus paneleket borítja, nem akusztikailag átlátszó, akkor az negatívan befolyásolja a fal- és mennyezetpanelek hatékonyságát.

A professzionális minőségű akusztikus falpanelek és akusztikus mennyezeti panelek fantasztikusan néznek ki, zökkenőmentesen illeszkednek a meglévő dekorációhoz, vagy akár egy gyönyörű belsőépítészeti stílushoz is hozzájárulhatnak.

A professzionális akusztikai megoldások ára a technológia fejlődésének köszönhetően drasztikusan csökkent. Ma már akusztikusan kezelheti a helyiségeket csúcsminőségű akusztikus panelkészletekkel, mindössze egy kicsivel többért, mint amennyibe egy barkácsprojekt kerülne.

Miben segíthetünk?

Írjon nekünk üzenetet!

Kapcsolat