Akusztikai ABCD - BB Works ć

Akusztikai ABCD

“Egyszerű, mint az ABC” szoktuk mondani, de nem az akusztikai tervezéssel kapcsolatban. Pedig a teremakusztika négy egyszerű megközelítéssel mindenki számára érthetővé válik. Összeszedtük, hogy mik is ezek.

A: Absorb, azaz elnyel

Az anyagok porózus, lyukacsos felületkezelése csökkenteni a visszaverődés mértékét a teremben, így a hangot meg tudjuk fogni vagy elnyelni . Ezeket az anyagokat vagy felületeket egyaránt használhatjuk a falon, a mennyezeten és a padlón vagy integrálhatjuk a helyiségben elhelyezett bútorokra és tárgyakra. A cél nem mindig az, hogy annyi hangelnyelő felületet alkalmazzunk amennyit csak lehet, sokkal inkább, hogy akusztikai számításokkal megtaláljuk az optimális mennyiséget a helyiség adottságait és funkcióját figyelembe véve.

B: Block, azaz blokkol

A hangot nagyon egyszerű blokkolni a hangforrás és a hallgató közé elhelyezett akadállyal, ami lehet egy fal, magas bútor vagy egy gipszkarton réteg. Blokkolásnak számít az is, amikor a hangforrást teljesen izoláljuk, például egy hangos berendezésnek külön szobát építünk. De ide soroljuk a mennyezet szigetelését is, ami megakadályozza a hangátvitelt. 

C: Cover, azaz eltakar

Ha további hangokat adunk a térhez, akkor el tudjuk fedni a nem kívánt hangokat. Ennek az a célja, hogy az agyunk számára megnehezítse az érthető hangfoszlányok felismerését és a fókuszt az adott tevékenységen – mint a munka vagy a tanulás – tartsa. Ezek a hangforrások természetesek – mint egy csobogó – vagy mesterségesek – mint egy véletlenül generált elektromos jel – is lehetnek.

D: Diffuse, azaz szétszór

A hangot különböző irányokba tudjuk szétszórni a térben tárgyak vagy texturált, egyenetlen felületek elhelyezésével. Ezzel a módszerrel a hangot nem elnyeljük, hanem a visszatükrözéssel javítjuk annak minőségét, tisztaságát. Így például unalmasnak tűnő helyiségeket is élettelivé varázsolhatunk.

Tedd és ne tedd – akusztikai kisokos >>

Akusztikus burkolatok >>

Forrás: BAUX

Miben segíthetünk?

Írjon nekünk üzenetet!

Kapcsolat