Miért éppen akusztika? – interjú Bocsák Beátával, a BB Works Interior tulajdonosával - BB Works ć

Miért éppen akusztika? – interjú Bocsák Beátával, a BB Works Interior tulajdonosával

A BB Works Interior épületek és belső terek akusztikai tervezésével, kivitelezésével és irodabútorok forgalmazásával foglalkozik. A vállalkozás jövőre a tizedik születésnapját ünnepli, a jubileum alkalmából pedig Bocsák Beátával, a cég alapító-tulajdonosával beszélgettünk.

Valószínűleg sokan tippelnének arra, hogy eredetileg belsőépítész vagy, pedig faipari mérnöknek tanultál – miért pont ezt az irányt választottad?

Az unokanővérem járt erre a szakra Sopronban – sokszor meglátogattam, és egyszerűen megtetszett, amikor láttam, milyen izgalmas maketteket építenek, miket tanulnak, így végül én is ide jelentkeztem, pedig a gimnáziumban még sokkal inkább humán érdeklődésű voltam. Ez egy ötéves műszaki képzés, sok-sok matekkal és fizikával, de én már akkor is nagyon kreatív dolognak éreztem. A szak egyébként az ötvenes évek óta létezik, amikor még működtek a nagy bútorgyárak, és szükség volt olyan emberekre, akik az összes részfolyamatot, területet átlátják, össze tudják fogni. Bár a különböző részterületekre már vannak külön szakemberek, a tervezésre belsőépítészek, a felületkezelésre vegyészek és így tovább, a képzés során megszerzett komplex, szerteágazó tudás máig nagyon stabil alapot jelent számomra.

Az egyetem után hogyan indultál el ezen a pályán?

A kilencvenes évek második felében Budapesten nagyon sok hotelt és létesítményt építettek, elindult a fejlődés. Én gyártáselőkészítőként kezdtem a szakmát, nagyon sok gyártmánytervet készítettem az építészek és belsőépítészek tervei alapján, de a csodás mestereim miatt rettentő hasznos időszak volt. Tulajdonképpen a mai napig ezt csinálom, azon dolgozom, hogy egy-egy csomópontot vagy problémát hogyan, mivel lehet megoldani. Később szerettem volna kijönni egy kicsit a tervezőasztal mögül, és többet emberek közé menni. Ekkor ismerkedtem meg az irodabútorok világával, amit nagyon megszerettem, nem véletlen, hogy a cégem most is foglalkozik ilyesmivel. Évekig dolgoztam egy ismert osztrák, bútorlapokkal foglalkozó cég magyarországi képviselőjeként is, ami nagyon szerencsés dolog volt, hiszen itt a legapróbb részletekig megismerkedhettem az alapanyagokkal. Utazni is rengeteg lehetőségem volt, vásárokra jártam, aminek rengeteg üzleti kapcsolatot, ismeretséget köszönhetek.

Aztán született egy kislányod… és egy céged!

Igen, lassan tizenöt éve, hogy megszületett a lányom. Akkor pár év kimaradt, így ki kellett találnom, hogyan tovább. A korábbi munkahelyemre nem tudtam visszamenni, hiszen ott az öt napból négyet úton voltam, és úgy éreztem, hogy egy pici gyerek mellett nem tudok klasszikus állást vállalni, mert az nem fog működni. Végül részben ezért lettem vállalkozó, hogy akkor dolgozhassak, amikor szeretnék és tudok. Nem voltak könnyű évek – addigra már volt saját egzisztenciám és szakmai elismertségem, mégsem tudtam, hogy mi lesz, de az idő átsegített ezen. Megismerkedtem az akusztikus falburkolatokkal, ami nagyon megtetszett, így végül erre alapozva megalapítottuk a BB Works Interiort. A szerencse is mellém szegődött, mert egy véletlennek köszönhetően kaptam meg az egyik első önálló munkámat vállalkozóként – egy épülő fogászati klinikához kerestek faipari kivitelezőt. Onnan már egyik munka hozta a másikat, így egy kis csapatot is el tudtam kezdeni építeni magam körül, amivel tulajdonképpen teljesült az álmom.

Miért éppen akusztika?

Két lábon állunk, az egyik az irodabútor, a másik az akusztikára fókuszáló egyedi belsőépítészet. Ehhez kapcsolódóan igyekszünk megismertetni az akusztikus falburkolatokat, termékeket az építésztársadalommal is, és kivitelezzük, amit ők beterveznek. Saját falburkolatot is fejlesztettünk már RiBB Wood néven – ez számomra nemcsak egy termék, hanem a kreativitásom meg- és kiélése is egyben. A fenntarthatóság és a környezetvédelem nagyon fontos nekem, ezért csupa olyan céggel dolgozunk együtt, akik ezt szintén szem előtt tartják.

Az akusztikus termékekre is azért esett a választásom, mert rettentően érdekesnek találtam a témát. Régen ugye nem volt olyan zavaró az irodai zaj, hiszen voltak függönyök és vastag bőrajtók, amik elnyelték a hangot, de ma teljesen más a trend – hatalmas, egybenyitott terek vannak, csupa üveg és beton minden, ami rendkívül visszhangzik. Ahol jó az akusztika, azt nem veszi észre az ember, de ha rossz, abban egyszerűen nem lehet hosszú távon létezni, pláne dolgozni. Sok tanulmány kimutatta, hogy a nagymértékű zajterhelés mellett dolgozók között mennyivel több a betegszabadság, csökken a teljesítményszint, a koncentráció. Ezért fontos, hogy már a tervezés során foglalkozzanak ezzel a tényezővel is, mi pedig ebben tudunk segíteni különböző zajelnyelő, vagy éppen -visszaverő falburkolatokkal, kivitelezéssel és tervezéssel.

Az építőipart alapvetően elég férfias szakmának tartják. Nőként milyen tapasztalataid vannak?

Érdekes, nekem szerencsére elég pozitív benyomásom van ezzel kapcsolatban, az a tapasztalatom, hogy nőként is abszolút elfogadnak. Legalábbis azt gondolom, hogy mindig azért nyertem meg egy megbízást, mert szakmailag jónak és megbízhatónak éreztek. Idáig persze hosszú út vezetett. Talán a saját tapasztalataim miatt is, de nagyon szeretek fiatalokkal foglalkozni, és támogatni őket abban, hogy el tudjanak indulni a szakmában – a BME-ről például több gyakornokom, mentoráltam is volt, de külső konzulensként is segítettem már valakit. Kisgyermekes édesanya kollégám is van, és mivel jártam ebben a cipőben, maximálisan igyekszem rugalmasnak lenni és tolerálni az ezzel járó kihívásokat.

Ha gondolok is ilyesmire néha, nem komolyan – egyszerűen azért, mert már tudom, hogy ez az utam, és azt gondolom, hogy a helyemen vagyok. Persze néha nem könnyű. Az egyetemi szakmai képzés például nem készít fel arra, hogyan vezessünk jól egy céget, hogyan legyek jó főnök, vagy hogy nem csak vezetőként, de pszichológusként és még sok más szerepben is meg kell állnom a helyem. Arról nem beszélve, hogy hogyan húzzunk határt – szuper csapatunk van, nagyon szeretem a kollégáimat, de mivel már olyan nagy léptékű megbízásaink vannak, mint a MOL Torony vagy a Corvinus Campus, vezetőként nekem arra is koncentrálnom kell, hogy ezeket a megbízásokat sikeresen teljesítsük. Nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, de igyekszem ebben is folyamatosan fejlődni.

Az interjút Csapó Bea készítette, mely korábban megjelent az Építészfórum oldalán.

 

Miben segíthetünk?

Írjon nekünk üzenetet!

Kapcsolat