Társasági élet és gasztronómiai élmények. Így segíthetjük akusztikával az intim beszélgetések és a pezsgő hangulat egyensúlyát a kávézókban, éttermekben.
Az vendéglátóhelyek elsődleges funkciója, hogy egy olyan környezetet teremtsenek, ahol a vendégek szabadon találkoznak, szociális életet élnek és hódolhatnak a kulináris élvezeteknek. Némi háttérzaj kifejezetten kívánatos és hozzájárul az étterem egyedi karakteréhez, miközben biztosítani kell, hogy a vendégek megértsék asztaltársaik beszédét és élvezzék a felszolgált ételek ízét.
A szomszéd asztaloktól áthallatszó beszélgetések, a konyhából kiszűrődő zaj és a háttérzene könnyen idegesítő és elviselhetetlen hangzavart eredményezhet. Ráadásul a magasabb zajszint arra készteti a vendégeket, hogy még jobban felemeljék a hangjukat, ami tovább fokozza a zajszennyezést.
Egy felmérés kimutatta, hogy a vendéglátóhelyeken a zaj a vendégpanaszok között a második helyen áll. Ráadásul a megkérdezettek arra is panaszkodtak, hogy a túl hangos zene vagy háttérzaj nem csak a kommunikációt zavarja, hanem az ételek és italok ízlelését is megnehezíti. Fontos azt is figyelembe venni, hogy a túlzásba vitt akusztika szintén nemkívánatos, hiszen sterillé és élettelenné teszi a vendégteret. Egy akusztikailag jól megtervezett vendéglátóhely háttérzaja hozzáad a hangulathoz, miközben teret biztosít az asztaloknál zajló beszélgetésekhez.
Így tervezzünk akusztikát a vendéglátó helyeken
- A belsőépítészeti tervezés során válasszuk le a forgalmas területeket – a konyhát, a bárt és a mosdókat – a nyugodtabb étkezési területtől.
- Használjunk hangelnyelő anyagokat és akusztikus burkolatokat a falakon és a mennyezeten az étkezési-vendégfogadási területeken.
- Hagyjunk elég helyet az asztalok és a boxok között.
- Törjük meg vagy csillapítsuk a hang útját fizikai határoló elemekkel vagy bútorokkal.
- A zajos konyhai gépeket a vendégtértől a lehető legtávolabb helyezzük el.
- Gondoljuk át a teljesen nyitott látványkonyha kivitelezését. Az üvegfallal történő térelválasztás látványos, mégis zajcsökkentő megoldás lehet, ha azt szeretnénk, hogy a vendégek bepillantást nyerjenek a konyhán zajló munkafolyamatokba.
- A székek és asztalok lábai alá tegyünk puha zajcsillapítót.
- Használjunk puha, hangelnyelő felületeket, mint például szőnyegek, kárpitok vagy függönyök.
- Válasszuk el a nagy társaságoknak helyet biztosító asztalokat a kisebb 2-3 személyes asztaloktól.
- Használjunk mozgatható akusztikus elemeket és paravánokat melyeket igény esetén, a vendégek számától függően át tudunk helyezni.
Tedd és ne tedd – akusztikai kisokos >>
Forrás: BAUX